Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) αποτελεί την πολιτική έκφραση των χωρών μελών της Ένωσης και είναι υπεύθυνη να χαράζει Στρατηγικές και Πολιτικές με βασικό σκοπό να καλυτερεύουν οι συνθήκες ζωής των πολιτών της Ευρώπης.

Μια από τις Στρατηγικές που έχει αναπτύξει η Ε.Ε. προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κοινή Πολιτική Συνοχής. Αυτή αποσκοπεί στη διόρθωση ανισορροπιών μεταξύ χωρών και περιοχών και ασχολείται με τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, ιδίως την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η Κοινή Πολιτική Συνοχής εφαρμόζεται σε Προγραμματικές Περιόδους. Από το 2000 η διάρκεια τους είναι 7 έτη και έτσι ξεκίνησαν με την Προγραμματική Περίοδο 2000-2006, ακολούθησε η 2007-2013 και πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η 2014 – 2020.

Πλέον, διανύουμε την περίοδο 2021 – 2027 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τροποποιήσει αρκετές προτεραιότητές της σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις παλαιότερες και νέες προκλήσεις. Οικονομική κρίση, Καταπολέμηση της φτώχιας και της ανεργίας, Μεταναστευτικό, Κλιματική αλλαγή και προστασία του Περιβάλλοντος, Βελτίωση της Υγείας των πολιτών, Μόρφωση και  Ισότητα και πολλά άλλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για καλύτερη ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγαγε την στρατηγική NextGenerationEu  (NGEU) – ένα σχέδιο ανάκαμψης που αναφέρεται και θέτει στόχους για την περίοδο 2019-2024. Το σχέδιο ανάκαμψης περιλαμβάνει προϋπολογισμό ύψους 750 δις. € ως τμήμα του συνολικού Ευρωπαϊκού Π/Υ  των 1.824,30 δις. € του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Η ProTeA ΙΚΕ ολοκλήρωσε επιτυχώς την εκπόνηση δύο μελετών που της ανατέθηκαν από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του έργου “ILONET- Προώθηση δυνατοτήτων και δικτύωση των Γραφείων Διασύνδεσης, αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και υποστήριξη επιχειρήσεων”.

To ILONET είναι ένα έργο διακρατικής συνεργασίας, με συντονιστή εταίρο το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Greece- Italy 2014-2020. Επικεντρώνεται σε καινοτόμες Μικρομεσαίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις στις Περιφέρειες της Απουλίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων και αντιμετωπίζει την κοινή πρόκληση εφαρμογής, αξιοποίησης και μεταφοράς ερευνητικών τεχνολογικών αποτελεσμάτων και γνώσεων που παράγονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς, προς όφελος των νέων επιχειρηματιών αλλά και τη δημιουργία νέων καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το έργο μας “IRIS” βραβεύτηκε από το πρόγραμμα ERASMUS+, τόσο ως "ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ" όσο και ως "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ".

Τα έργα στα οποία απονέμεται ο τίτλος "ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ" είναι αυτά που έχουν διακριθεί για τον αντίκτυπό τους, τη συμβολή τους στη χάραξη πολιτικής, τα καινοτόμα αποτελέσματα ή τη δημιουργική προσέγγιση και μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλους.

Επιπλέον, τα έργα με χαρακτηρισμό "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ" είναι εκείνα που έχουν εξαιρετικά καλή διαχείριση και μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για άλλους.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Δίκτυο URBACT "Arrival Cities" διοργάνωσε ένα τριήμερο διεθνές εργαστήριο στο Oldenburg (Γερμανία) για να συζητήσει και να ανταλλάξει γνώσεις σχετικά με "Υπηρεσίες Εκπαίδευσης για μετανάστες και πρόσφυγες".

Η ProTeA προσκλήθηκε να συμμετέχει σε αυτή τη εκδήλωση από το Δήμο Πάτρας ως εξωτερικός εμπειρογνώμονας, με την κα Γωγώ Γαλάνη, συνιδρυτή της εταιρίας να παίρνει μέρος σε συναντήσεις στρογγυλής τράπεζας,  να συζητά καλές πρακτικές άλλων δήμων και να γνωρίζει εκ του σύνεγγυς υπηρεσίες εκπαίδευσης για μετανάστες που προσφέρει το Oldenburg ώστε να τις μεταφέρει στο Τοπικό Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων Urbact, στην Πάτρα.