Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Δίκτυο URBACT "Arrival Cities" διοργάνωσε ένα τριήμερο διεθνές εργαστήριο στο Oldenburg (Γερμανία) για να συζητήσει και να ανταλλάξει γνώσεις σχετικά με "Υπηρεσίες Εκπαίδευσης για μετανάστες και πρόσφυγες".

Η ProTeA προσκλήθηκε να συμμετέχει σε αυτή τη εκδήλωση από το Δήμο Πάτρας ως εξωτερικός εμπειρογνώμονας, με την κα Γωγώ Γαλάνη, συνιδρυτή της εταιρίας να παίρνει μέρος σε συναντήσεις στρογγυλής τράπεζας,  να συζητά καλές πρακτικές άλλων δήμων και να γνωρίζει εκ του σύνεγγυς υπηρεσίες εκπαίδευσης για μετανάστες που προσφέρει το Oldenburg ώστε να τις μεταφέρει στο Τοπικό Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων Urbact, στην Πάτρα.

Το πρόγραμμα

Arrival CitiesΟ Frank Hinrichs (Επικεφαλής του Γραφείου Δημάρχου) καλωσόρισε τους εκπροσώπους στο Altes Rathaus – City Hall. Εκεί, οι προσκεκλημένοι απήλαυσαν τη μουσική μιας τοπικής μπάντας τα μέλη της οποίας, Guevara, Zico & Oudi έφτασαν στη Γερμανία από τη Συρία 2 χρόνια πριν.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε στο Oldenburg Cultural Centre, όπου τους εκπροσώπους του έργου Arrival Cities υποδέχτηκε η Αντιδήμαρχος Chistine Wolff, τονίζοντας τη σημασία η πόλη να φιλοξενεί τέτοιες διεθνείς ανταλλαγές. Η εισαγωγή στο εργαστήριο έγινε από τον Επικεφαλής Εμπειρογνώμονα Haroon Saad, ο οποίος ανέλυσε τα ζητήματα, τις προκλήσεις  αλλά και τους παράγοντες που επηρεάζουν τις διαφορές στην εκπαίδευση και έδωσε παραδείγματα άρσης τέτοιων διαφορών σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.

Αργότερα, οι εκπρόσωποι επισκέφτηκαν το σχολείο  IGS Kreyenbruck Comprehensive School  για να γνωρίσουν διάφορα projects και πρακτικές ενσωμάτωσης που εφαρμόζονται εκεί. Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για να συζητήσουν παράλληλα τις Περιπτώσεις Μελέτης που παρουσιάστηκαν από τις πόλεις Amadora, Θεσσαλονίκη, Val de Marne και Messina.

Στο πρωινό της 14ης Σεπτέμβρη, οι εκπρόσωποι συμμετείχαν στην παρουσίαση των περιπτωσιολογικών μελετών από τις πόλεις Vantaa και Roquetas σε παράλληλες συνεδρίες. Αργότερα, οι ομάδες μετέβηκαν στο Κέντρο Νεότητας Jugend Kultur Arbert Cente που εστιάζει στις διεθνείς ανταλλαγές και στον εθελοντισμό. Εκεί, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα mentoring IBIS που παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη και συμβουλευτική σε παιδιά σχολικής ηλικία. Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες για τη σύνοψη των σημείων-κλειδιών και τον πιο κρίσιμος μηνυμάτων που θα πρέπει να επιστρέψουν στις Ομάδες Συνεργαζόμενων Φορέων, στις πόλεις τους. Οι εργασίες τελείωσαν με τους εκπροσώπους να χωρίζονται σε 6 θεματικές ομάδες και να επισκέπτονται σημεία του Oldenburg υπό την καθοδήγηση  φοιτητών του Ευρωπαϊκού Μ.Π.Σ. σε θέματα Μετανάστευσης και Διαπολιτισμικών Σχέσεων  (EMMIR).

Συνολικά, ήταν 3 γεμάτες έμπνευση μέρες για όλους τους εταίρους ο οποίοι συνέλεξαν ιδέες και καλές πρακτικές που μπορούν να μεταφερθούν στις δικές τους πόλεις.

Επιπρόσθετα, η κα Γαλάνη παρευρέθη στη συνεδρίαση του Steering Committee εκπροσωπώντας την πόλη της Πάτρας όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου, την υφιστάμενη κατάσταση των Πλάνων Τοπικής Δράσης, το πρόγραμμα του εργαστηρίου που θα γίνει στο Val-de-Marne το Φεβρουάριο του 2018 και το σχεδιασμό της τελικής εκδήλωσης στις Βρυξέλλες.

Arrival lab 1

Arrival family 1